Foreningen Straatag er en interesseforening for dig, der selv har stråtag og /eller ønsker at være med til at bevare alle stråtage på almene, fredede og bevaringsværdige bygninger af betydning for den danske bygningskultur.

Tillykke med de 100 år!

Den 12. marts er det 100 år siden Bygningsfredningsloven blev vedtaget.

Den har sat sine spor. Nogle siger alt for få, og andre siger sikkert alt for mange!

Vi synes den er vigtig! At gå ind for at bevare den væsentligste del af vores kulturarv er ikke det samme som at være imod al udvikling.

Hvis fredningsloven ikke havde eksisteret, havde Nyhavn nok set ud som havnefronten i Sønderborg.

Ville det ikke have været kedeligt?

foto 1foto 2

Diversitet og nuancer beriger vores daglige tilværelse og er afgørende for vores identitet og selvforståelse.
Fredningen omfatter ikke blot monumentalbygninger men også mange smukke og interessante bygninger, der fortæller om den jævne danskers dagligdag igennem tiderne.
Blandt de fredede bygninger er der også mange stråtækte bygninger, og uden Bygningsfredningsloven ville mange af disse ikke have eksisteret i dag.
Den 12. marts markeres jubilæet med udgivelse af bogen ”Hele samfundets eje”, som er en bog om fredningens historie igennem 100 år. Den vil vi senere vende tilbage til.
Under alle omstændigheder tillykke med dagen – til os alle sammen!

Torben Lindegaard Jensen

Østrupgaars næsten 100 meter lange lade ville ikke eksistere i dag uden fredningloven.
Faktisk var den solgt til ophugning i 1925, men blev reddet i sidste øjeblik.

foto 3

Image is not available

Brand er en alvorlig sag for alle, særligt gamle uerstattelige bygninger og i særdeleshed stråtækte bygninger. Selvom der ikke er dokumenteret bevis for, at stråtækte huse brænder oftere end huse med fast tag, er det en alvorlig sag.

Image is not available

Foreningen tager årligt på flere spændende ture rundt i landet for at se på historiske bygninger med kompetente håndværkere og andre videnspersoner, hvor vi kigger på, hvordan vi selv kan være med til at bevare vores smukke stråtækte bygningskulturarv.

Image is not available

Vi samler mange gode råd til hvordan du vedligeholder dit smukke gamle hus, ligesom vi altid kan henvise til kompetente firmaer og personer, der kan hjælpe dig. Tag et kig ind på vores sider om vedligeholdelse eller kontakt vores bestyrelse.

Det kræver lang uddannelse og godt håndelag at lægge et stråtag rigtigt