Landevejen 24
5683 Haarby


jordloesepgd42bc

 

Jordløse Præstegård er beliggende midt i landsbyen Jordløse ca, 10 km nordvest for Fåborg.

Her, som mange andre steder, indgår præstegården i et smukt samspil med den middelalderlige landsbykirke på bakken på den modsatte side af vejen og udgør et uvurderligt kulturmiljø, og er den ene af blot to intakte firelængede fynske præstegårde.

Præstegården blev bygningsfredet helt tilbage i 1918, hvor bygningsfredningsloven blev vedtaget, og fremstår i dag så smuk som nogensinde.

 

 

fredningslisten kan man læse, at det smukke, klassiske fynske bindingsværkskompleks er opført 1734 og genopført efter i 1982-83 efter en brand. Præstegården har helt op til vor tid haft en dramatisk bygningshistorie!

 

 I 1734 holdt den daværende præst, Poul Jensen Thorning en fest med gode venner, og da gæsterne var budt farvel og forlod præstegården i højt humør, affyrede disse en afskedssalut fra hestevognen idet de svingede ud igennem gadeporten. Skuddene gik i stråtaget, og præstegården nedbrændte.  En ny præstegård blev opført, og denne gennemgik i 1951-52 en omfattende restaurering og fremstod eksemplarisk vedligeholdt indtil den igen nedbrændte i 1982.

Præstegården blev efterfølgende genopført nøjagtig som før branden og er fortsat en pryd for   landsbyen.jordloesepgdluft2bc

Ved genopførelsen blev alle fire længer tækket med kokostråd efter krav fra fredningsmyndighederne, hvilket har vist sig problematisk, da dette har ført til at kokosgarnet har trukket vand, som så har dryppet af på tagets inderside i alle fire længer, og det har derfor været nødvendigt at forny stråtaget i 2010.